O OVOM gradu sigurno niste razmišljali planirajući naredno putovanje. A POGREŠILI biste kada ga ne biste posetili

Nikada ne biste rekli da je Bugarska prava destinacija za putovanje? Onda ste među mnogima koji nisu čuli za najčarobnije umetničko mesto Balkana...

On je najslikovitije mesto na severnoj obali Crnog mora i biser bugarskog primorja – grad Balčik.

Balčik je od 1913. do 1940. godine  pripadao Rumuniji, i u njemu je svoju letnju rezidenciju uredila rumunska princeza Marija, koja je 1922. u svojoj 22.godini udajom za kralja Aleksandra I Karađorđevića postala kraljica Srba, Hrvata i Slovenaca (majka poslednjeg kralja Jugoslovena – Petra II).

Palata kraljice Marije (dvorac Balčik) građen je od 1926. do 1937. godine, a sastoji se od niza rezidencijalnih vila, ima odvojenu dvoranu za pušenje, vinski podrum, manastir, a posebna atrakcija su kamene stepenice i kuće izgrađene na kosinama iznad zaliva.

Tu su potok, vodenica, kraljičin vinski podrum i njen mali dvorac na obali, primer arhitektonskog spoja Orijenta, Balkana i Zapada.

Na mestu dvorskog parka sada se nalazi prelepa botanička bašta, najveća na Balkanu.

Glavna atrakcija bašte je zbirka velikih kaktusa, druga po veličini zbirka kaktusa u svetu (posle one u Monaku).

U kompleksu se nalaze fontane i vodopadi, most preko rečice, kamene klupe i odmorišta – paviljoni pod stubovima, gde se najčešće u toku leta organizuju muzičke svečanosti i likovne kolonije.

Pogledaj i ove vesti...
1 od 7

Uđete li u prekrasni bajkoviti kompleks kraljice Marije, čućete muziku koja se na ovom mestu stvara i izvodi već decenijama, proći ćete kroz tunel cveća, do groba, za koji je, kako veli predanje, kraljica tražila da u njemu sahrane njeno srce, ali i srce njenog ljubavnika.

Čućete i topot konja sa trka koje je kraljica za svoju dušu organizovala na stazi ka moru.

Videćete Hemingveja, koji je, kako govore, ovde nalazio tišinu, mir i inspiraciju. Videćete, najzad, stazu od 20 kamenih točkova, koja se završava izdignutim, 21. kamenom – spremnim za spuštanje sa ulaskom u novi vek.

Istorija, fikcija, romantika i umetnost, mnoštvo tradicija, bogatstvo prirode i mešanje istorijskih likova i umetničkih glasova…sve će se ovo izmešati i u vama ako dođete u Balčik, i koračate slušajući  legende o kojima govori svako koga na kamenim stazicama susretnete.

Već decenijama turisti tragaju za skrovitim, nepoznatim, nepopularnim, malim mestima, koja će im pružiti mir, ali ih i oplemeniti novim kulturno-istorijskim bogatstvom i iskustvom.

Čarobni bugarski gradić na obali mora jedan je od ovakvih mesta, i sigurno je da će njegova popularnost među turistima rasti iz godine u godinu.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.