Koje rase pasa su podložne KOJIM bolestima?

Kada ste odlučivali koju rasu psa da uzmete za sebe i svoju porodicu, sigurno ste se zapitali da li određene rase žive duže? Da li je o nekima teže brinuti? Ne, niste okrutni zbog ovih misli. To samo znači da ste budući brižni vlasnik kućnog ljubimca.

ENGLESKI BULDOG
Ljudi ih vole zbog njihove blage naravi i neodoljivih bora, ali budite spremni da provedete mnogo sati negujući kožu svog buldoga. Njihove zglobove i stopala treba svakodnevno čistiti jer su vrlo skloni alergijama i povremenim infekcijama kože. Zbog svojih kratkih nogu, takođe su podložni artritisu i drugim ortopedskim poremećajima.

FRANCUSKI BULDOG
Još jedna rasa buldoga koju je nemoguće ne voleti. Pa ono se stalno smeju! Kao i njiho rođak – engleski buldoa, vrlo je često da imaju problema sa kožom i hroničnim problemima alergije. Oni takođe mogu imati teških problema sa disanjem, koji mogu zahtevati posetu plastičnom hirurgu kako bi im olakšao disanje.

NEMAČKI OVČAR
Nije ni čudo što su ovi psi trenirani da štite, ali isto tako se mogu istrenirati da ušuškaju bebu u kreetu- oni su inteligentni i brižljivi. Nažalost, oni su podložni mnogim ortopedskim problemima, uključujući displaziju kuka i lakta, što može dovesti do rane pojave artritisa. Još jedan uobičajeni genetski poremećaj, koji se vidi, jeste degenerativna mielopatija koja utiče na kičmenu moždinu i u ovom trenutku nema leka.

Pogledaj i ove vesti...
1 od 7

KAVALIER
Lako se zaljubljuje u ovu nežnu, srećnou i razdraganu rasu, ali od šeste do sedme godina, mnogi razviju srčano stanje, koje uzrokuje da njihovi srčan zalisci oslabe. Ove prelepi psi se mogu živeti godinama nakon dijagnoze sa odgovarajućim lekovima i nadgledanjem, ali je njihov životni vek skraćen .

 

ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PAS
Ovi divni, veliki psi su četvoronožni smotuljak ljubavi!. Da, oni su mekani, veseli, pametni… Ali su užasno podložni raku. Studije su pokazale da je 225 puta veća verovatnoća da će ova rasa razviti specifičan oblik raka, koji se naziva histiocitički sarkom. Zato zagrlite svoj psa danas, ako još niste.

A ako ne želite da se zamarate statističkim i medicinskim podacima, usvojite kucu sa ulice, ne kupujte!

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.