Pitali smo HR stručnjake: na kom pitanju se pada na razgovoru za posao?

Pokazalo se da OVO jednostavno pitanje najviše zbunjuje kandidate i najviše govori o njima.

Dobro ste se pripremili – od izbora garderobe, do stava i prisećanja svih svoji vrlina, veština i dosadašnjih profesionalnih uspeha. Ipak, većuni kandidata na razgovorima za posao promakne jedan detalj – priprema za razgovor o slabostima.

Niko vas neće ozbiljno shvatiti ako primeti da govorite i mislite o sebi kao o savršenoj i bezgrešnoj osobi, ili ako vas, sa druge strane, svest o slabostima blokira ili čini nesdigurnima.

Zato je ovaj segment intervjua možda i najvažniji u odnosu na željeni ishod.

Kako se pripremiti za ovakva pitanja?

  1. Budite svesni da kada vas pitaju za slabosti, njima nije najvažnije koje su to mane, već vaš pristup njima. Svest o sopstvenim slabostima i nalaženje načina da se one prevaziđu smatra se snagom, a ne slabošću.

 

Pogledaj i ove vesti...
1 od 2
  1. Zato se pripremite i za ovo pitanje time što ćete dobro razmisliti i identifikovati one koje su najznačajnije za posao kojim želite da se bavite. Odmah nakon toga razmislite i o načinima njihovih prevazilaženja. Imajte pripremljene 3 ključne slabosti i rešenja, kakose ne biste rasplinjavali i kako biste stvorili o sebi sliku kao o nekome ko se svojim manama bavi, ali se ne guši u njima i zna prioritete.

 

  1. Budite iskreni, ali taktični. Poznato je da postoji milion načina da iskažete istu činjenicu. Pripremajući se, pronađite najadekvatniju formu da pametno iskažete svoje slabosti.

 

  1. Budite jasni i koncizni. ovo nikako nije segment razgovora koji bi smeo da se pretvori u ispovedni razgovor sa psihoterapeutom, i analiziranje uzroka koji sežu do ranog detinjstva. Ljudi su emotivni u odnosu na svoje slabosti, i zato je važno da se u ovim trenucima potrudite da budete racionalni,profesionalni, jasni, i izuzetno koncizni.

 

  1. Kada ste odgovorili, sačekajte, gledajte sagovornika u oči,i pustite ga da odgovori,ili postavi naredno pitanje. On može namerno odlučiti da ovu pauzu učini dužomi neprijatnijom, pazeći na vaše reakcije, ali vi ćete biti samouvereni i pripremljeni i na ovakvu mogućnost.

Žene su bolji vozači tokom MESEČNOG CIKLUSA!

 

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.