STRAH OD BLISKOSTI je sve češći problem, evo i zašto (I deo)

U savremenom dobu, oblik i način socijalizacije se promenio, ali potreba za odnosima i kontaktom sa drugim ljudima je ostala. Jedan od nužnih uslova za život u savremenom društvu jesu upravo komunikacija i drugi ljudi. Čak i za one koje smatramo introvertnim, nedruštvenim, asocijalnim. S druge strane, ljudi se sve više žale na usamljenost. Moderno društvo podstiče usamljenost, živimo u milionskim gradovima, a nemamo prijatelja. Kafu pijemo gledajući druge preko kamere na svom računaru dok sedimo u prepunom kafiću. Sami.

Želja za bliskošću

Maslovljeva hijerarhija ljudskih potreba se sastoji od pet grupa potreba a to su, od najniže do najviše – fiziološke potrebe, potrebe za sigurnošću, potrebe za pripadnošću, potreba za uvažavanjem, i potreba za samoostvarenjem.

Pogledaj i ove vesti...
1 od 16

Želja da sa nekim budemo bliski je prirodna, normalna i svako od nas je ima makar u određenoj meri. Potrebe za pripadnošću uključuju potrebu da se ostvarimo u prijateljstvu, porodici, da ostvarimo partnersku bliskost.

Bliskost je osećanje koje nastaje kada drugu osobu pustimo u naš intimni prostor. Odnos bliskosti nastaje kada ostvarujemo emotivnu vezu i razmenu sa drugom osobom i podrazumeva uzajamnost, međusobnu naklonost, poverenje, davanje i primanje osećanja i međusobnu posvećenost. Biti blizak sa nekim znači poznavati tu osobu, znati i razumeti njene želje i potrebe, imati okvirnu ideju kako će reagovati u određenim situacijama. Poznavati njen sistem vrednosti, želje i planove. Isto tako znači i otvoriti sebe ka toj osobi. Biti blizak znači poznavati i prihvatati i mane i dobre osobine osobe sa kojom smo bliski. Sve ovo deluje veoma lepo. Prihvatanje, poznavanje, ljubav, bilo da je ona prijateljska, partnerska, roditeljska…

Zrela bliskost podrazumeva da u svemu tome ostanemo na optimalnoj distanci, ne ugrožavajući ni sebe ni drugu osobu u tom odnosu i ostvarujući mogućnost da oboje zadovoljimo potrebu da se ostvarimo i razvijemo do pune mere svojih potencijala.

Biti blizak sa nekim znači dozvoliti nekome da nam se približi i da nas upozna. I tu počinju problemi.

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.