Ako vozite psa u kolima, zaštitite ga od OVIH OPASNOSTI

Vaš pas je deo vaše porodice. Porodični automobil treba obezbediti kako biste bili sigurni da je vaš ljubimac i u njemu bezbedan i miran.

 

Vrata

Veterinari upozoravaju da se veliki broj slučajeva preloma kostiju pasa dešava upravo zbog nepažnje vlasnika u odnosu na vrata automobila.

Psi ih, naravno, ne mogu otvoriti sami. Međutim, mogu pokušati da izađu u trenutku kada se vrata zatvaraju, što je izuzetno opasno.

Ovakve situacije najčešće se dešavaju kada su u kolima i deca, koja nemaju dovoljno razvijenu svest o potencijalnim opasnostima.

Prozori

Koliko vam god delovalo zanimljivo što pas tokom vožnje gviri kroz prozor, ovo je izuzetno rizično ponašanje.

Pas je u ovakvim trenucima obično miran i zabavljen okolinom.

Ipak, dovoljno je da mu ptica ili veverica privuku pažnju, i da on pokuša (ponekad – uspešno) da iskoči kroz prozor dok se automobil kreće opasnom brzinom.

Ovo je takođe opasno i zato što su oči pasa dok viri kroz prozor izložene prljavštini, prašini, granama, i drugim predmetima u okolini. Sve ovo može dovesti do pojave infekcije, ili povreda glave ljubimca.

Pedala za gas i kočnica

Pogledaj i ove vesti...
1 od 11

Vožnja psa van transportera opasna je posebno u situacijama u kojima vlasnici dozvoljavaju da se pas tokom vožnje slobodno kreće prednjim delom vozila.

Ako vam pas skoči na krilo, a zatim i na pod, i pritisne neku od pedala, rizik od saobraćajne nesreće izuzetno je veliki.

Pas upravo zbog toga mora biti na zadnjem sedištu, i to sa nekim ko će ga sprečiti da skače, trči i ometa vozača.

Smeće

Podrazumeva se da vodite računa o higijeni svog automobila.

Ipak, ako u njemu vozite svog ljubimca van transportera (što se ne preporučuje), važno je da sklonite sve ono što bi za njega moglo biti opasno.

Toplota

Izuzetno je nehumano, a veoma se često dešava, da vlasnici tokom vrelih dana ostavljaju ljubimca u kolima parkiranim na suncu.

Unutrašnjost automobila izuzetno se brzo zagreva, čak i u relativno hladnom danu.

Stručnjaci upozoravaju da vlasnici NIKADA NE BI SMELI da ostavljaju pse same u kolima.

Dešavalo se, čak, i da pas u kolima, u trenutku kada primeti da se vlasnik približava, počinje da skaće i slučajno zaključa automobil iznutra.

Zbog toga je mnogo bolja odluka da psa ostavite kod kuće, nego da ga povezete sa sobom u kupovinu, i ostavite ga u kolima.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.