Šta treba da znate o FLAMBIRANJU

Saznajte šta je FLAMBIRANJE!

Flambiranje je kulinarska tehnika koju su osmislili francuski kuvari krajem 19. veka, kako bi u sali za ručavanje fascinirali goste i na taj način ih privukli da ponovo posete njihov ugostiteljski objekat. Pored toga što su gosti nagrađeni vizuelnom doživljaju samog flambiranja, ovim jelo dobija i prefinjeniji ukus.

Sam postupak podrazumeva da se već pripremljeno jelo preliva aromatičnim pićima (sa visokim procentom alkohola), poput voćnih likera ali i konjaka, viskija, ruma, džina i slične žestine, a potom se zapali i tako u plamenu iznese na sto. Ovim načinom pripreme, jela dobijaju specifičan ukus i miris. Mogu se flambirati i slana i slatka jela.

Pogledaj i ove vesti...
1 od 3

Od slanih djakonija ovom tehnikom najčešće se obogaćuje ukus govedine, divljači i ribe, te se one prelivaju konjakom, viskijem i rumom, dok se poslastice i voće natapaju aromatičnim voćnim likerima. Sam čin preporučeno je izvesti nad jelom posluženim u vatrostalnoj ili porculanskoj činiji.

Alkohol tokom flambiranja ne isparava u potpunosti, nakon što se plamen ugasi, izgori samo 20% njega. Iz tog razloga, osobe koje su osetljive na alkohol, ili iz zdravstvenih razloga ne smeju da ga unose, moraće da se zadovolje samo vizuelnom predstavom.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.