Napravite domaći SOS OD JABUKA!

Može se koristiti kao lagani namaz, kao punjenje za peciva, preliv za kolače, za sladoled, ili kao dodatak žitaricama.

Jednostavan sos od jabuka, koji je gotov za manje od sat vremena, i koji će imati nekoliko različitih primena.
Sastojci:
 

1kg jabuka
2 dl vode
sok od pola limuna
štapić vanile (po želji)
štapić cimeta (po želji)
po potrebi 1-2 kašike šećera


Priprema:
 
Oljuštite i očistite jabuke od semenki. Iseckajte ih na kockice veličine oko 1cm. Kockice bi trebalo da budu slične veličine, a što su sitnije, vreme pripreme se skraćuje.
Pogledaj i ove vesti...
1 od 19
Stavite vodu u šerpu i sačekajte da proključa. Ubacite jabuke, dodajte presečenu mahunu vanile, dodajte štapić cimeta i limunov sok.
 
 Izmešajte i smanjite vatru na umerenu temperaturu. Poklopite i ostavite da se kuva oko 25-30 minuta uz povremeno mešanje.
Nakon petnaestak minuta  jabuke su omekšale i u slučaju da je tečnost isparila (što ne bi trebalo da se dogodi osim ako je vatra bila jaka ili jabuke nisu sočne), dodajte još malo vode, promešajte i ostavite da se fino ukuva.
 
Kad su jabuke sasvim skuvane, sklonite sos sa vatre i prespite ga u staklenu činiju. Izmešajte, uklonite mahunu vanile i cimet, a zatim viljuškom ili štapnim mikserom usitnite preostale komadiće.
 
Proverite da li je sos odgovarajuće slatkoće i po potrebi dodajte šećer. Naravno, možete dodati još cimeta ili druge začine kao što je muskatni oraščić, po vašoj želji.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.