Njihovo visočanstvo KROFNE!

Sa šećerom, pekmezom ili kremom... Svavršene u svakom slučaju!

Sastojci:

400 ml mleka

50 ml ulja

50 g kvasca

2 jajeta

1 kašika šećera

prstohvat soli

700 gr brašna + 50 gr za pospipanje

Priprema:

 

U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati. U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti.

Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so. Opet izmešati. Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom. Tome dodati još 50 gr brašna.

Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba.

Pogledaj i ove vesti...

Poslastica dana: Žito torta

Rolat s orasima

1 od 21

Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.

Pobrašnaviti radnu površinu, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.

Malo testo premesite, sve ivice ubacite unutra.

Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.

Vadite modlom, veličine koju želite krofne da budu.

Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.

Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.

Zagrejte  700 ml ulja na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.

Obavezno poklopite do okretanja.

Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.

Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.

Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili ih napunite kremom ili pekmezom.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.