Najpoznatija bosanska poslastica: URMAŠICE

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 500 g maslaca
  • 2 dl kiselog mleka
  • 2 jajeta
  • 600 g šećera
  • 2 limuna
  • 3 karanfilića
  • 100 g oraha
Pogledaj i ove vesti...

Kajmak baklava od badema

Poslastica dana: Žito torta

1 od 21

Priprema:

Pomešajte maslac s kiselim mlekom i dva žumanceta, pa dobro umutite. Oblikujte urmašice, pa u sredinu svake stavljajte po jezgro oraha. Pre nego što ih stavite u tepsiju, pospite ih brašnom. pecite na jakoj vatri 30 minuta. Prelijte ih ohlađenim šerbetom.*

  • Šerbe ili agde je naziv sirupa koji se preliva preko većine orijentalnih poslastica-baklava, urmašica, kadaifa, tulumba. Za pripremu: u lonac stavite kilogram šećera, litar vode i limun izrezan na kriške i kuvati dok se ne zgusne. Pravilo je da se vrućim šerbetom preliva ispečen i ohlađen kolač ili se hladnim šerbetom preliva vruć kolač.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.