Evo kako da uštedite novac! Pridržavajte se ovih trikova!

Izgleda kao nemoguća misija, pri kraju meseca ste obično švorc, kako je moguće da nešto i uštedite.

Moguće je, napravite plan i odredite cilj. Lakše će vam pasti uloženi trud kad znate da na kraju sledi nagrada.

Mesec dana zapisujte kako ste potrošili svaki dinar, na kraju meseca napravite analizu troškova.Saznaćete gde tačno odlazi novac i na čemu može da se uštedi.

Skupljate sitniš
Čini vam se da na ovaj način ne može da se uštedi značajan iznos? Pokušajte, odvojite kutiju u koju ćete ubacivati kovanice od kusura, ukrupnite kad se napuni. Iznenadićete se, tu može da bude i nekoliko hiljada.
Račune plaćajte elektronski
Banke na elektronsko plaćanje ne naplaćuju proviziju.
Plaćajte račune na vreme
Ukoliko platite račune do naznačenog roka, za neke dobijate popust od 5 %. Sklonite ušteđen novac na stranu i častite se tašnom ili cipelama na kraju godine.
Kupite štedljive sijalice
Za nih morate da odvojite dosta novca ali, na duži rok su isplative.
Sačekajte sniženja
Na kraju zime kupite jaknu ili čizme za sledeću godinu, sniženja u tom periodu idu i do 50 %, uštedećete značajnu svotu novca.
Napravite spisak za kupovinu
Isplanirajte šta ćete kuvati za celu nedelju i kupite samo sastojke koji su vam potrebni. Tako nećete baciti neiskorišćene proizvode i nećete morati da dokupljujete one koji vam fale u najbližoj i najskupljoj prodavnici.
Pogledaj i ove vesti...
1 od 36
Kupujte na akcijama
Ne kupujte samo zato što je jeftino, kupujte samo ono što vam je potrebno. Ali pazite, nije jeftinije baš sve na čemu piše akcija, ponekad trgovci umeju da iskoriste lakovernost kupaca.
Kupujte veća pakovanja
Logično je da su veća pakovanja proizvoda jeftinija ali, ni to nije pravilo. U našim trgovinama se dešava i suprotno. Uvek uporedite cene većih i manjih pakovanja.
 
Koristite “jeftinu” struju
Cena takozvane jeftine struje je četiri puta niža. Uključujte veš mašinu i bojler noću.
 
Kreditne kartice
Banke nas svakodnevno bombarduju ponudama. Izračunajte da li je baš neophodno da imate više kartica, svaka od njih zahteva nekakve dodatne troškove, ograničite se na jednu, najpovoljniju. Ne ulazite u nedozvoljeni minus, to je papreno skupo.
Second hand radnje
Važno je da imate kvalitetnu obuću i na tome ne bi trebalo da štedite, ali krpice ne plaćajte više nego što vrede. Osim toga, u ovim radnjama često možete da nađete sasvim nove brendirane stvari po povoljnim cenama.
Delite troškove
Često na ulicama viđamo automobile sa po jednim putnikom, oni prave gužvu i zagađuju planetu.
Dogovorite se s kolegom ili koleginicom da idete zajedno na posao, vozite naizmenično. Uradićete najmanje dve dobre stvari. Ili idite biciklom na posao ako je moguće.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.