12 kuhinjskih trikova koji će vam olakšati život

Svako ko malo vremena provodi u kuhinji pripremajući makar i najosnovnije, zna koliko su važne ali i zanimljive tajne naših baka i mama. Bilo da je reč o trikovima koji sprečavaju da se hrana pokvari ili majstorije koje utiču na ukus, treba ih znati i tada kuvanje postaje zanimljivo.

 1. Možda niste znali da pirinač u slaniku sprečava da se so stvrdne.
 2. Lovorov list sprečava brašnaste bube da priđu vašem pirinču, testenini i brašnu.
 3. Umesto da bacite jaja jer ne možete da pretpostavite da li su pokvarena, ubacite ih nežno u posudu sa vodom. Dobra jaja potonu, pokvarena plutaju.
 4. Da biste sačuvali svoje povrće bar neko vreme, stavite papirni ubrus ispod njega, da li u frižider ili u neku posudu nije bitno. Povrće se najviše kvari zbog vlage koju će u ovom slučaju pokupiti ubrus. Njega možete koristiti i za pečurke koje se vrlo brzo kvare – samo ih umotajte i to je to.
 5. Kada vam treba samo jedna čaša limunade koju želite sami da napravite, jednostavno probušite rupicu u limunu i iscedite koliko je potrebno, umesto da bacate četvrtinu ili pola limuna koji će se osušiti pre nego budu upotrebljeni. Štapić za ražnjiće je idealan. Da bi vam limun dao dvaput više soka, držite ga u zatvorenoj posudi ili u vodi.
 6. Citrusno voće i paradajz nikada ne stavljajte i frižider jer niske temeperature ubijaju aromu
 7. Gomila lišća i začina izgleda odlično u torbi ili na pijaci ali uglavnom ih kupujemo u količinama koje ne možemo da potrošimo. Peršun, mirođiju, celer operite, sitno iseckajte, stavite u posude za pravljenje leda, dodajte vodu i stavite u zamrzivač. Zaleđene kockice stavite u kesu i kockice koristite po potrebi
 8. Ako slučajno supa ili čorba ispadnu masniji, ubacite kockicu leda. On će izdvojiti višak masnoće koju možete pokupiti kašikom.
 9. Da biste se rešili mirisa koji ostaje posle sečenja luka i belog luka protrljajte ruke o nerđajući kuhinjski predmet i miris nestaje.
 10. Kada presolite supu, ogulite krompir i ubacite ga. On će pokupiti sav višak soli.
 11. Da biste sprečili prskanje ulja po kuhinji i vama, dodajte malo soli u posudu u kojoj pržite.
 12. Mleko se najčešće kvari pre nego što ga iskoristimo a da bismo ga sačuvali dodamo vrlo malo soli u mleko čim ga otvorimo i ono ostaje sveže čak nekoliko dana duže.
Pogledaj i ove vesti...
1 od 4

3 zabavna načina da upotrebite stare viljuške (FOTO)

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.