Kako da upotrebite ostatke hrane?

Trećina proizvedene hrane u svetu, odnosno 1,3 milijarde tona namirnica, svake godine se baci, pokazuju istraživanja. Prosečna srpska porodica, iako se često žali na poskupljenja, velike količine hrane svakodnevno baca u đubre.

Evo nekoliko saveta kako da iskoristite namirnice koje vam ostanu:

  1. Krompir ne bi trebalo zamrzavati, ali se od njega mogu spremiti kroketi. Dovoljno je napraviti pire, pomešati sa brašnom, uvaljati u jaja i prezle i pržiti na ulju.
  2. Meso – ostaci piletine mogu da se upotrebe na isti način kao i sveži, za paprikaš, musaku ili da se samelje za sos, za palačinke ili tortilje. Kuvano, prženo i pečeno meso može da se samelje dva puta, pa da mu se dodaju začini, maslinovo ulje i senf i od toga da se napravi ukusna domaća pašteta.
  3. Testenina i pirinač lako se mogu pretvoriti u neko drugo jelo. Mogu da budu podloga slanim salatama ili da se jednostavno samo zagreju i da se u njih ubaci, sir, slanina, povrće. Ukoliko se kuvanom pirinču pre prženja doda jaje, moguće je napraviti hrskave krokete.
  4. Sir koji je već počeo da stari može da se narenda i dodaje u jela, može da se iseče na kolutove i pohuje. Mekim sirevima ako dodamo začine možemo ih pretvoriti u namaze.

NAMAZ OD MLADOG SIRA

5. Od prestale ribe mogu se praviti ćufte, paštete, musake. Samlevena riba dobar je nadev za slane pite, a može da se upotrebi i za čorbu od povrća i ribe.

Dodatni saveti:

Dobro isplanirajte obroke

Ako vam ostane hrane, spakujte je u plastičnu posudu i zamrznite

Kupujte namirnice sa dužim rokom trajanja

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.