Kako da se zaštitite od krpelja?

Boravak u prirodi u vreme kad je vreme vlažno i trava visoka može da vam pokvari prisustvo krpelja.

Krpelji su paraziti koji žive na koži životinja. Oni borave na vrhu visoke trave i čekaju da pored njih prođe životinja na koju se zakače pomoću kuka na prednjim nogama. Isto tako, mogu da se zakače i za čoveka.

Zbog toga je neophodno da po povratku kući iz prirode, pregledate vašu kožu i odeću. Posebnu pažnju treba obratiti na mesta na kojima je koža najtanja, na temenu, vratu, pod pazuhom, iza kolena, iza ušiju, čak i na očnim kapcima.

 

Ubod krpelja ne boli i ne peče, jer krpelj prilikom uboda ispušta materije koje deluju kao blago anestetičko sredstvo pa zbog toga često ubod prođe neprimetno. Zbog ovoga je jako važno pregledati kožu i odeću prilikom povratka iz prirode.

 

Krpelji se zaraze hraneći se krvlju šumskih životinja i takvi ubodom prenose zarazu na čoveka. Bolest se ne može preneti s čoveka na čoveka.

Krpelji mogu da prenesu jedan oblik meningoencefalitisa i Lajmsku bolest (Boreliozu).

U našim krajevima meningoencefalitis je veoma redak. Simptomi su, osim prisustva krpelja na koži, glavobolja, kočenje vrata, visoka temperatura, povraćanje. 

Kod Lajmske bolesti, prvo se pojavljuje crvenilo na koži, crvenilo se širi, dolazi do pojave povišene telesne temperature, glavobolje, bolova u mišićima, Jako je važno da se odmah u ovoj fazi počne sa lečenjem jer u suprotnom, za nekoliko nedelja može da dođe do zapaljenja srčanog mišića, moždanih opni, nerava, a ako se ni tada ne počne sa lečenjem, zdravlje može da bude narušeno ozbiljno i dugoročno. 

 

Kako se ovo ne bi desilo, pregledajte kožu i odeću odmah po povratku iz prirode, i ukoliko primetite krpelja, odmah se javite svom lekaru. Ne pokušavajte krpelja da izvadite sami i nemojte sipati na mesto uboda ni alkohol ni bilo šta drugo, jer biste tako mogli da napravite još veću štetu.

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.