Vežbanje boli i ne daje rezultate ako nemate dobar plan!

Čak i kada konačno dođe taj „ponedeljak” kada počnete da vežbate (obično - neposredno pred more!), efekti i motivacija izostaće ukoliko se „pretrenirate” ili ako gađate i umarate samo jednu grupu mišića.

Kada redovno trenirate, prolazite kroz ciklus u kojem se smenjuju napor i odmor.

Faza napora, do koje dolazi tokom vežbanja, naziva se još i katabolička faza. Tada se mišići razgrađuju. Ovo je zapravo dobra pojava, neophodna kako bi oni rasli i jačali.

U anaboličkoj fazi, koja nastupa tokom odmora, mišići se regenerišu i razvijaju. Za to su potrebni vreme i adekvatna ishrana uz eventualnu suplementaciju.
Pretreniranost je pojam koji se odnosi na neadkvatan oporavak nakon, tj. između treninga. Ukoliko se telo nije dovoljno oporavilo, tokom sledećeg treninga možete primetiti pad u performansama, koji će rezultovati smanjenim rezultatima. Ali to nije jedina posledica.

Pretreniranost može dovesti i do ozbiljnijih simptoma, poput poremećaja spavanja, pada imuniteta i pojačanog mršavljenja. U nekim slučajevima, može doći i do povreda.
Sve ovo može se izbeći dobrim planom treniranja i rasporedom aktivnosti.

–    Nemojte dva dana zaredom raditi vežbe za velike mišiće, koji se sporije regenerišu

–    Radite naizmenično kardio i treninge snage

–    Podelite treninge tako da prvog dana trenirate gornji deo tela (ruke, grudi, leđa, core), a drugog donji (gluteus, noge)

–    ili radite treninge celog tela sa pauzom od barem jednog dana.

Pogledaj i ove vesti...
1 od 3

Koji god pristup u planiranju aktivnosti odlučite da pratite, obratite pažnju i na to koliko vaš trening traje.

Vežbanje duže od sat vremena dobar je pokazatelj da treba pojačati intenzitet postojećih vežbi, ili preći na neke naprednije. Tako ćete postići bolje rezultate za kraće vreme.

Kao rezultat toga, moći ćete lakše da se isplanirate i pružite svom telu adekvatan oporavak.

Leto je vreme za MEDITERANSKU DIJETU

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.