Modna ikona: MARIJA ANTOANETA

Koje modne trendove dugujemo nadvojvotkinji Mariji Antoaneti, simbolu ekstravagancije i stila.

Kada je 1770. godine Austrijanka Marija Antoaneta stigla u Francusku, predali su je dvoru Burbona, skinuli do gole kože i obukli u svetlucavu obrednu haljinu. Svoje nacionalne pripadnosti odrekla se kao i odeće.

Trebalo je da se uda za francuskog prestolonaslednika Luja Avgusta, budućeg kralja Luja XVI, i da kraljevstvu podari naslednika.

Isprva je ispunjavala dužnosti supruge ali se mučila s tim da se uklopi u versajsku uštogljenu ideju kraljevskog glamura koja je podrazumevala: ogromne suknje s turnirma (podsuknje široke sa strane a ravne napred i pozadi), i korsetima od kitove kosti.

S obzirom na to da nije imala podršku ni porodice ni dvorana, okrenula se kostimima kao načinima da ojača svoju poziciju, i time uticala na sprovođenje svojevrsne modne revolucije.

Pogledaj i ove vesti...

U stilu Džeki Kenedi

1 od 4

Poznata je po tome što je odbila da nosi korsete i dugačke haljine, već je oblačila kratke muške pantalone i kapute za jahanje, i puf firzuru koja je postala planetarno popularna. Jako napuderisanu kosu tapirala je iznad čela i na vrhu ukrasila hrpom belog nojevog perja. Ovu frizuru je ubzo imitiralo čitavo francusko društvo.

Volela je da eksperimentiše s garderobom, a jednom nedeljno putovala je u Pariz i sastajala se s najpoznatijim kreatorima.

Roza Barten, prvobitno prodavačica tkanina, ubrzo je postala dizajnerka kojoj je kraljica najviše verovala. Provokativna robe à la polonaise, sa steznikom koji ističe grudi i suknjom koja otkriva gležnjeve, koju je nosila 1780. godine, ubrzo je ušla u opštu modu.

Jedno je sigurno, bila je kraljica koja je svojom odećom pokazivala moć – nosila je šta je htela, bez obzira na cenu i kritike i osude javnosti.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.