Modna istorija: Belle epoque

Ovaj period u ljudskoj istoriji datira zvanično od 1871. godine do 1914. godine odnosno do Prvog svetskog rata i predstavlja jedno kulturno i istorijsko razdoblje u kojem je došlo do znatnih transformacija na polju mode i stila.

Od dama se očekivalo da imaju više odevnih kombinacija za jedan dantela su im bila ukalupljena u korsete, a praktična krojena odela su i dalje bila moderna.

Međutim, ono što se polako menja jeste ženska silueta. Od figure peščanog sata polako se prelazi na „cevasti oblik„, a čipke, trake, nabrane tkanine i falte su zamenjivane jednostavnijom odećom.

 

Foto: budoar.infobrif.rs

„Kreatori su zaboravili da se ispod haljine nalazi žena. Odeća mora da ima prirodan oblik“, reči su Koko Šanel, 1928. godine.

Pogledaj i ove vesti...
1 od 3
Foto: budoar.infobrif.rs

Jednostavnost, a posebno ideja „manje je više“ upravljala je ovim periodom.

Stari način oblačenja je polako napuštan, ekstravagantni stil je postao dominantan, a ogledao se u kreacijama Paul Poiret i u Lusilinim tananim haljinama.

Ženske toalete bile su ukrašavane perjem i raskošnim nakitom, najčešće perlicama i biserima ili pak dijamantima i šljokicama.

Raskošne tkanine su bile izuzetno popularne (svileni saten, damast, šifon), obično svetlih i toplih nijansi, a pošto su večernje haljine bile pravljene upravo od ovih materijala koji su lako mogli biti oštećeni, od dama se zahtevalo pažljivo držanje.

Foto: budoar.infobrif.rs

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.