Istorija čuvenog „polka dots“ dezena

U čemu je tajna haljina na tufne? Kako su Merlin Monro i Elizabet Tejlor poželele da liče na Mini Maus?

Iako su se tufne –„polka dots“ pojavile mnogo ranije na tkaninama, prava opsesija ovim trendom počela je 1926. kada se pojavila fotografija mis Amerike u kupaćem kostimu na tačkice.

Ubrzo posle toga Walt Disney predstavio je svoju crtanu Mini Maus u suknji sa crvenim tufnama. Polka dot manija je okupirala Ameriku.
Tokom tridesetih godina u prodavnicama su se pojavile tkanine na tufne.

Četrdestih godina tufne postaju garderoba za sve prilike, ipak asociraju na kućne haljine i domaćice. Dezeni sa malim i velikim tačkicama su jednako česte kao i oni koji su izgledali poput tačaka sa udaljenosti, ali su možda bili ovalni ili neki drugi neregularni kružni oblik.
Frank Sinatra je otpevao svoju čuvenu pesmu „Polka Dots and Moonbeams“.

Christian  Dior, 1950. godine donosi svoju kolekciju New Look u kojoj je predstavljena elegantana crna haljina na tufne. Sve u pedesetim godinama postalo je veliko! Velike haljine, velike suknje, velika dodatna oprema i velike ličnosti. Izuzetno velike  tufne su se pojavile na haljinama i modnim dodacima, kao što su šeširi, rukavice, šalovi, čak i na cipelama. Sve je bilo na tufne. Žene svih uzrasta počele su da nose ovaj trend, koji je do tada bio rezervisan samo za mlađe.
I holivudske zvezde su počele da nose ovaj trend (Merlin Monro, Lusil Bol, Elizabet Tejlor, Ava Gardner).

1951. godine Merlin Monro se fotografisala u bikiniju na crne tačke. Kasnije tufne počinju da budu i deo muške mode. Bob Dilan se pojavio na naslovnoj strani jednog magazina u zelenoj košulji na tufne.
Danas su tufne nezaobilazni trend, asociraju na romantični retro šik i mogu da se nose u svim prilikama. Dizajneri ih svake sezone ponovo ožive i daju im potpuno novi izgled.

Kako izgraditi sopstveni stil po savetima Ane Vintur?

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.