Zdravstvene prednosti ĐUMBIRA

Đumbir je popularan sastojak u kuvanju, posebno u azijskoj i indijskoj kuhinji. Takođe se koristi hiljadama godina u medicinske svrhe. Moguće zdravstvene koristi uključuju otklanjanje mučnine, gubitka apetita, bola...

Koren đumbira može se konzumirati svež, u prahu, osušen kao začin, u obliku ulja ili kao sok. Đumbar je deo porodice Zingiberaceae, pored kurkume. Obično se gaji u Indiji, Jamajci, Fidžiju, Indoneziji i Australiji. Na raspolaganju je svež i osušen, kao ekstrakt đumbira i đumbirovo ulje, kao i tinkture, kapsule i pastile.

  1. Varenje

Poznato je da fenolna jedinjenja u đumbiru pomažu u smanjivanju iritacije organa za varenje, stimulišu pljuvačku i žučnu proizvodnju i potiskuju kontrakcije želuca, dok se hrana i tečnosti pomeraju kroz organe za varenje. U isto vreme, čini se da đumbir ima blagotvorne efekte na enzime tripsina i pankreasnu lipazu, kao i da povećava pokretljivost kroz digestivni trakt. To ukazuje na to da đumbir može pomoći u sprečavanju raka debelog creva i zapreti. Takođe se preporučuje konzumiranje čaja od đumbira trudnicama, koje pate od jutarnjih mučnina.

  1. Mučnina

Žvakanje sirovog đumbira ili čaja od đumbira. To je poznato sredstvo ublažavanja mučnina izazvanih hemioterapijom. Đumbar je bezbedan za upotrebu tokom trudnoće, kako bi se ublažila mučnina. Dostupan je u obliku pastila ili bombona.

  1. Prehlade i grip
Pogledaj i ove vesti...
1 od 67

Tokom hladnog vremena, čaj od đumbira je dobar način da se zagrejete. On je dijaforetik, što znači da pospešuje znojenje. Da napravite čaj od đumbira kod kuće, narežite 20 do 40 grama (g) svežeg đumbira i stavite ga u čašu vrele vode. Dodavanjem limuna ili meda dodaje se ukus i dodatne prednosti, uključujući vitamin C i antibakterijska svojstva. Ovo ga čini savršenim prirodnim lekom za prehladu ili grip.

  1. Smanjenje bola

Studija sa 74 dobrovoljca izvedena na Univerzitetu u Gruziji otkrila je da dnevno konzumiranje đumbira smanjuje bolove mišića izazvane vežbama za 25 procenata. Pronađeno je da je đumbir smanjio simptome dismenoreje, teški bol koji neke žene doživljavaju tokom menstrualnog ciklusa.

  1. Upala

Đumbar se vekovima koristi za smanjenje upale i lečenje zapaljenja. Takođe je pronađeno da đumbir efikasno deluje na smanjnje simptoma reume i osteroporoze..

  1. Kardiovaskularno zdravlje

Ostale moguće upotrebe uključuju smanjenje holesterola, smanjenje rizika od zgrušavanja krvi i pomaganje održavanja zdravog nivoa šećera u krvi. Potrebno je više istraživanja, ali ako se dokaže, đumbir bi mogao postati deo terapije za srčanu bolest i dijabetes.

 

 

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.