Žuti kolač sa VIŠNJAMA

Sastojci

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 2dl joguta
  • 1dl ulja
  • 270 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400 – 500 g višanja
  • malo prah šećera za posipanje kolača
  • vanilin šećer
  • čaša = 2 dl

Priprema

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodavati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.

Kad testo bude dobro zamućeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.

Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Pecite ga 30 do 35 minuta, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanilin šećerom, i iseći na kocke.

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.