7 ZNAKOVA DA JEDETE PREVIŠE ŠEĆERA!   

Život može često biti nepravedan, a jedna takva instanca je činjenica da svi volimo šećer, a da je on štetan za naše zdravlje. 

Ukus slatkog je jednostavno neodoljiv, ali čim spoznate efekte šećera, shatate da treba da se držite podalje od šećera, koliko god je to moguće.
 

Sledeći znaci ukazuju na to da konzumirate previše šećera i krajnje je vreme da se opametite.

1. Imate neobjašnjivo veliku želju za šećerom i ugljenim hidratima
Verovatno ste zavisnik šećera ako često žudite za nečim slatkim. Šećer uzrokuje zavisnost, a njegova potrošnja dovodi do lančane reakcije šećerne želje.

2. Nedostatak energije i umor
Ako ste konstantno umorni i ako vam nedostaje energija, verovatno konzumirate previše šećera. Hrana sa visokim sadržajem šećera privremeno povećava energiju, a nakon toga doživljavate pražnjenje, pa vam ostaje samo umor tokom celog dana.
 

3.Povećanjetežine
 

Šećer je bez vlakana i proteina, tako da ne dovodi do osećaja sitosti, a što se više šećera konzumira, više kalorija dobijamo. Šećer pokreće oslobađanje insulina koji prenosi šećer u organe tela kako bi se koristio kao energija.
Stoga, prekomerni unos šećera šalje poruku telu da proizvodi više insulina, što uzrokuje insulinsku otpornost tokom vremena. U tom slučaju, telo nije u stanju reagovati na normalne količine insulina, a ne može koristiti šećer po potrebi.
Insulinska rezistencija je povezana sa povećanjem telesne težine i gojaznosti, kao i sa dijabetesom, jer pankreas postaje preopteretljiv.
 

 

4.Česteprehlade i grip
 

Veliki unos šećera takođe slabi imunološki sistem i njegovu sposobnost da spreči prehlade, viruse, grip i hronične bolesti. Ako uspijete smanjiti potrošnju šećera, smanjite rizik od ovih zdravstvenih problema.
 

Pogledaj i ove vesti...
1 od 81

5.Nemateisti ukus slatkog kao i ranije
 

Uzimanje previše šećera “bombarduju” ukrštene ukuse povećavajući njihovu toleranciju na šećer. Dakle, počećete da žudite za još slađom hranom tokom vremena.
U početku je teško, ali ako uspete smanjiti unos šećera, takođe ćete smanjiti nivo tolerancije i na taj način ćete biti zadovoljni sa niskim količinama šećera. Posle određenog vremenskog perioda neke stvari će vam postati previše slatke.
 

6.“Maglovitmozak,naročito nakon obroka
 

“Magla” u mozgu je jedan od najčešćih simptoma niskog nivoa šećera u krvi. Potrošnja visokih količina šećera brzo se povećava, a zatim iznenada pada nivo šećera u krvi. Stručnjaci tvrde da nepravilna kontrola šećera u krvi povećava rizik od kognitivnih problema i oštećenja.
 

7.Problemisa kožom i stopalima i tamnim krugovima ispod očiju
 

Konzumirani šećer deluje kao zapaljenje u telu i na taj način uzrokuje različite zapaljenske probleme kože, kao što su akne, ekcem, rozacea, prekomerna suvoća kože, ali i masna koža. Ako smanjite unos šećera, vaša koža postaje čistija i mekša.
 

Prekomeran unos slatke hrane takođe može izazvati zamor adrenalina, koji se često manifestuje tamnim krugovima ispod očiju.
 

Ako doživljavate simptome navedene gore, trebalo bi da pokušate ograničiti unos šećera što je pre moguće, kako biste poboljšali svoje zdravlje i izbegli brojna zdravstvena pitanja. 

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.