Saznajte kako da održite svoju JETRU zdravom!

Naša jetra je apsolutno presudna za naše zdravlje i dobrobit. 

Telo zavisi od jetre zato što jetra  vrši uklanjanje i čišćenje toksina, razbijanje hormona, detoksifikovanje krvi, prebijanje masti i skladištenje esencijalnih minerala i vitamina. Zaista, jetra je jedan od najzaposlenijih organa

Zbog sve veće količine zagađujućih materija i toksina u vazduhu i našoj hrani, postaje sve važnije da se pobrinemo za našu jetru.

U ovom članku ćemo razmotriti neke od ključnih funkcija jetre, faktore rizika za nezdravu jetru i najbolju hranu za održavanje zdravlja jetre!


Funkcije jetre

Evo nekoliko osnovnih funkcija jetre:

– razbija i metaboliše alkohol i lekove.

– eliminiše stare crvene krvne ćelije.

– proizvodi holesterol i esencijalne proteine.

– reguliše sastav krvi.

– uklanja toksine iz krvotoka.

– čuva vitamin A, gvožđe i minerale.

Potencijalni problemi jetre

Mnogo  ljudi ne shvata značaj zdrave jetre.

Osim toga, uobičajeno je da pojedinci ne razmišljaju o cirozi jetre kao jedan od značajanih problema, gde je alkohol glavni krivac.

To je mnogo komplikovanije od ovoga, naravno.

Ciroza izazvana alkoholom je teška bolest, ali alkohol nije jedini uzrok. Bolest jetre može proisteći iz mnogih stvari, uključujući hroničnu neuhranjenost, određene lekove, hemijsku izloženost, konzumiranje sirovih morskih plodova, upotreba duvana, prekomerni unos prostih šećera, gaziranih sokova...
 

Pogledaj i ove vesti...
1 od 81

12 namirnica (i pića) koje će vam pomoći pri detoksikaciji jetre:
1.BADEM
Veliki izvor vitamina E, badem može pomoći zaštiti od masnih bolesti jetre.  

2.BANANE
Banane su bogate kalijumom, što ih čini glavnim u mnogim dijetama. Banane takođe pomažu u varenju, što ubrzava oslobađanje metala i toksina  a to pomaže u jetri.

3. BOROVNICE
Borovnice sadrže hranljive materije (polifenole) koje štite od toksinaOstala hrana bogata polifenolima uključuje tamnu čokoladu, masline i šljive.

4. BROKOLI
To je jedano od najboljih povrća koje pospešuje zdrvlje jetre za jetru.  5.

5. KAFA
Zdravstvene prednosti kafe često se raspravljaju – i postoje važeće tačke na obe strane. Štaviše, studije pokazuju da 2-3 šolje dnevno mogu smanjiti rizik od raka jetre.

6. ZELENI ČAJ
Zeleni čaj je prebogat katehinima – antioksidantom koji štiti od mnogih oblika raka.

7. ZAČINI
Postoji mnogo lekovitih biljaka i začina, koji su dobri za vaše zdravlje. Cimet, kumin, kari u prahu, origano, ruzmarin i žalfija su odlični za zdravlje jetre.

8. OVSENA KAŠA
Ovsena kaša sadrži veliku dozu vlakana, što je sjajno za održavanje osjećaja sitosti. Istraživanja pokazuju da ona takođe može pomoći u smanjenju telesne težine, što smanjuje rizik od oboljenja jetre.

9. SIROVO POVRĆE 

JEDITE (ili pijte) sirovo povrće – uključujući repu, prokelj, šargarepu, karfiol, krastavac i zeleno lisnato povrće, cvekla – su odlične za zdravlje jetre.

10. SPANAĆ
Spanać je bogat glutationom, antioksidantom koji može da pomogne vašoj jetri u radnom poretku. Bilo da jedete spanać sirov ili kao bazu za salatu za večeru, vaša jetra će vam biti zahvalna.

11. SLATKI KROMPIR (BATAT)
Slatki krompir je još jedna hrana bogata kalijumom. U stvari, jedan sladak krompir srednje veličine sadrži 700 miligrama kalijuma. Takođe sadrži visok nivo vlakana složenih ugljenih hidrata. Sve ove stvari su dobre za jetru.  

 

12.VODA 

 Ova lista ne bi bila potpuna bez H2O. Voda je odlična za vašu jetru na toliko različitih načina. Osim što pomažemo jetri da briže izbaci toksine iz našeg organizma, voda pomaže pri regeneraciji jetre.  

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.