SAMOPREGLED DOJKI

20.mart je nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Preventivni pregledi i samopregled može spasiti život.

 

Samo par minuta može vas deliti do ranog dijagnostifikovanja bolesti i samim tim do lakšeg izlečenja. Samopregledom dojki možete preduprediti ovu opaku bolest.

 

Delimo sa vama lakih 6 koraka samopregleda dojke, koje svaka žena treba da uradi kad-god oseti potrebu.

 

  1. Dok stojite ispred ogledala, pažljivo posmatrajte svoje dojke i tražite promene na njima. Promene u vidu veličine dojki u odnosu jedna na drugu, i promene na bradavicama, kao što je uvlačenje bradavice ili pojava bilo kakvog iscetka iz njih. Tražite pukotine ili bilo kakve rupice na oreolama vaših bradavica.

 

  1. Dok stojite ispred ogledala, podignite obe ruke iza glave, i čvrsto ih stisnite na potiljku. Tada obratite pažnju da li ima promena u obliku i konturi vaših grudi, posebno na njihovoj donjoj strani.

 

  1. Čvrsto stavite ruke na kukove i nagnite ih lagano prema ogledalu, potiskujući ramena i laktove napred. Dok stojite u tom položaju, tražite promene u obiku i konturi vaših grudi.

 

Pogledaj i ove vesti...
1 od 71
  1. Podignite ruku. Koristeći tri ili četiri prsta suprotne ruke, čvrstim kružnim pokretima ispipavajte svoje grudi. Pomerajte prste u malim krugovima, počevši od bradavica, pa postepeno pomerajte pokrete po čitavoj dojci. Na isti način ispipajte svoj pazuh.

Ukoliko osetite bilo kakav čvorić ili masu, odmah se obratite svom lekaru.

 

  1. Nežno stisnite bradavicu i obratite pažnju da li se iz nje pojavljuje isedak. Ukoliko ga primetite, odmah se obratite svom lekaru.

 

  1. Lezite na leđa sa jastukom pod desnim ramenom. Levom rukom pregledajte dojku i pazuh, kao u koracima 4 i 5. Ponovite isto na suprotnoj strani.

 

Volite sebe i vodite računa o vašem zdravlju.

Ovih 6 koraka zaista može spasiti život!

 

 

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.