Policistični jajnici, šta je to? 

Sindrom policističnih jajnika pogađa između 5 i 20% žena u dobi od 16 do 40 godina. 

Šta je sindrom policističnih jajnika (PCOS)?
PCOS je hormonalno stanje koje utiče na mnoge aspekte tela žena. Sa PCOS-omvaši reproduktivni hormoni su van ravnoteže.

To može dovesti do problema sa vašim reproduktivnim sistemom, kao što je neredovam menstrualni ciklus ili njegov potpuni nedostatak 

Hormoni su supstance koje su tu da vašem telu pomogne u različitim procesima, a oni koji su posebno uključeni u PCOS uključuju:

Androgeni
Često se nazivaju „muški“ hormoniili se ponekad naziva testosteronŽene zapravo moraju da ih imaju. One sa PCOS-om imaju tendenciju da imaju viši nivo androgena (testosteron je jedan od nekoliko androgena), što može prouzrokovati simptome kao što je gubitak kosedlake na mestima gde ne želite da ih imatete probleme sa da se ostane u drugom stanju i rizične trudnoće.

Insulin
Ovaj hormon upravlja vašim šećerom u krviupotrebi masti i skladištenjem masti. Ukoliko imate PCOSvaše telo možda neće reagovati na insulin na način koji bi trebalo da reaguje, pa se često prvo posumnja da možda imate insulinsku rezinstenciju i dijabetes. 
 

Progesteron
Sa PCOS-omvaše telo možda neće imati dovoljno ovog važnog hormonaSlabi nivoi progesterona mogu da dovedu do kašnjenja menstruacije, pa čak i  do potpunog izostanka menstruacije.
 

Progesteron je takođe hormon odgovoran za mirno spavanjea održava ravnotežu estrogena.
 

PCOS je dobio najrasprostranjenije ime zbog najčešćeg znaka na ultrazvuku – brojnih (poliovarijskih cistaOve „ciste“ su zapravo prirodni neželjeni folikuli, a ne istinite ciste..

Oni su dosadniali ne smrtonosni.

Folikuli su razvijeni kao deo normalnog procesa ovulacijeali razvoj je zaustavljen u ranoj fazi zbog poremećene funkcije jajnika. Ti polu-zreli folikuli mogu biti duž ivicepojavljujući se kao „niz bisera“ na ultrazvučnom pregledu.

Pogledaj i ove vesti...

normalnom jajnikunekoliko folikula se razvija svakog mesecaali jedan sazre u potpunosti i nastavlja da oslobađa jajedrugi folikuli se ponovo apsorbuju. Ali u PCOS-u sasvim retko sazrevaju, što znači da se često ne puštaju jaja (bez ovulacije), tako da nema pokretača za ponovno apsorbovanje nepokrivenih folikula.

Koji su simptomi PCOS-a? 

Sindrom policističnih jajnika može biti kompleksno stanje za dijagnozu. To je zato što nije bolest kao takva, to je sindrom. Bolesti imaju specifičan uzrokspecifične simptome i specifične tretmane.

Sindrom je jednostavno zbirka simptoma koje možete imatiili neTo znači da je lista simptoma PCOS prilično dugačka.

Neredovne menstruacije 

Gubitak mentruacije 

Ciste jajnika (na ultrazvučnom skeniranju)
Nepravilna ovulacija ili nedostatakovulacije
Umerene do teške akne
Povećanje telesne težine / gojaznost / ILI nemogućnost sticanja težine
Hirsutizam – neželjeni rast dlaka na bradigornjoj usnoj ili grudima
Tanjenje kose na glavi
Glavobolja / migrene
Problemi sa spavanjem / nesanica
Perut
Tamnija pigmentacija u zglobovima kože – najčešće svidi na leđimaispod ruku … 

 

Lečenje 

 Ukoliko imate neke od ovih simptomapravac kod vašeg ginekologakako biste pronašli terapiju koja vama najviše odgovara. 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.