Koju hranu jesti tokom PMS-a?

Postoje namirnice koje su preporučljive u toku ovih dana u mesecu. Pogledajte koje.

PMS (predmenstrualni sindrom) je redovna pojava za mnoge žene, pa tako 8% do 20% žena imaju umerene do teške simptome nedelju ili dve pre nego što im je mesečni ciklus.
U ovim danima mnoge žene osećaju se naduveno, raspoloženje im je promenljivo, a većina ih ima i neodoljivu potrebu da sve vreme jede nešto.
Naučnici veruju da se to javlja kao posledica promene u nivou serotonina („hormona sreće“), koje su odgovorne i za promenljivo raspoloženje.
Uz slatkiše koji „popravljaju raspoloženje“ slično na prvi pogled deluju i ugljeni hidrati, pa nam zato hleb, pice, testenina i svi ti užasi iz pekare odjednom deluju tako primamljivo.
Ali postoji veći broj namirnica koje mogu da vam pruže puno hranljivih sastojaka i pomognu da se ublaže neki od navedenih simptoma PMS-a.
Unosite dovoljno kalcijuma hranom. Unos namirnica bogatih kalcijumom i vitaminom Dprema novijim istraživanjima smanjuje verovatnoću da se pojave simtomi PMS-a.
Pogledaj i ove vesti...
1 od 28
Pretpostavka je da kalcijum u mozgu igra ulogu u ublažavanju depresije ili anksioznosti, što uz vitamin D doprinosi boljem emotivnom zdravlju. Pored toga, kalcijum je potreban i radi zdravlja kostiju.
Ne preskačite doručak ili druge obroke. PMS može uticati na apetit, a ako preskačete obroke, taj uticaj je veći, jer se javlja razdražljivost usled pada nivoa šećera u krvi.
Zato je bitno svakodnevno imati rutinu obedovanja, dakle jedite svaki dan u isto vreme, kako glavne obroke (doručak, ručak, večera) tako i užine.
 
Jedite dovoljno integralnih žitarica, nemasnog mesa, voća i povrća. Nemojte da jedete kampanjski, već tokom celog meseca u ishrani koristite proizvode od integralnih žitarica (pirinač, pahuljice, kaše, integralni hlebovi), vlaknastog voća i povrća svih vrsta.
Razlog?
 
Žitarice sadrže dosta kompleksa B vitamina, a prema nedavnim istraživanjima žene koje unose tiamin (vitamin B1) i riboflavin (vitamin B2) imaju znatno manji rizik od PMS-a.
To važi za žene koje su unele B vitamine iz hrane, ali ne i od suplemenata. U mesu je dobar izvor proteina, a voće i povrće su krcati vlaknima, mineralima i vitaminima.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.