Da li je svinjska mast zdrava po vaš organizam?

Uvreženo mišljenje je da nije zdrava, a pogledajte da li je to istina.

Svinjska mast je poslednjih godina nepravedno proterana iz kuhinje jer je, navodno, štetna namirnica koja goji, povećava masnoću u krvi, začepljuje krvne sudove, uzrokuje srčane i moždane udare…
Kad je reč o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži „teške“ zasićene masne kiseline, ali manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.
Veoma je bogata oleinskom kiselinom, koja povoljno deluje na krvne sudove. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.
Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primer, kokosovo ulje 85% zasićena mast.
 
Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.
Pogledaj i ove vesti...
1 od 12
Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, svoju strukturu ne menja prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni Celzijusa.
Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera, povećavaju prženjem.
Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporučuje, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.

Čudotvorno ulje CRNOG KUMINA

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.