Ove namirnice čuvaju pamćenje i izazivaju hormon sreće

Proso – veselo žito

Proso, pomalo zapostavljena žitarica na našoj trpezi, ima veću hranljivu vrednost od pšenice, pirinča ili kukuruza. Sadrži skoro 15 odsto belančevina, bogato je vitaminima B kompleksa, vlaknima i mineralima, kao što su gvožđe, magnezijum, fosfor i kalijum. Ova žitarica poznata je i kao „veselo žito“ jer obiluje vitaminom B1 i cinkom koji blagotvorno deluju na nervni sistem i popravljaju raspoloženje.

Šampinjoni – blago za nerve

Ne samo da su ukusni i zdravi, već su i niskokalorični. Kao dodatak jelima odlično zamenjuju mnoge vrste povrća, jer je njihova hranljiva vrednost velika. Bogat su izvor belančevina i minerala i jedan od najvećih prirodnih izvora selena koji se ubraja u antioksidante. Budući da ne sadrže saharozu ni skrob, šampinjone bez bojazni smeju da jedu i dijabetičari. Sadrže i mnogo vitamina B kompleksa, B1, B2, B5 i B12, koji su dragoceni za nervni sistem.

Tunjevina – antidepresiv na tanjiru

Pogledaj i ove vesti...

Hrana koja daje snagu

1 od 16

Tunjevina je višestruko korisna za organizam. Ne samo što sadrži omega-3 esencijalne masne kiseline, dragocene za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, ublažavanje stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor selena, magnezijuma i kalijuma. Neke studije su pokazale da masnoće iz ribe deluju kao antidepresivi, odnosno pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, takozvani hormon sreće, koji je odgovoran za osećanje zadovoljstva.

Šargarepa – povrće koje krepi um

Zbog visokog sadržaja minerala i vitamina, pre svega provitamina A, šargarepa se preporučuje deci, trudnicama i osobama izloženim fizičkom i umnom naporu. Probajte prolećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja ima svrhu da oslobodi organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Ovaj napitak daje snagu organizmu, pročišćava jetru i otklanja umor.

Hrana koja daje snagu

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.