Koji šećer je zdraviji – ŽUTI ILI BELI?

Žuti šećer se reklamira kao zdrava alternativa belom ali, da li je to baš tako?

Pošto se ova namirnica kao i brašno, pirinač ili hleb, svrstava u grupu tamnih, integralnih namirnica, prodavci koriste tu zabludu kako bi zaradili. 

Kašičica belog šećera sadrži 16, dok ista količina žutog ima 17 kalorija. 

U sastavu belog šećera 99,9% je saharoza, u žutom je 97 % saharoza, 2% voda i 1% čine minerali. Ova količina minerala je premala da bi imala bilo kakav efekat na ljudsko zdravlje.

Beli šećer se proizvodi tako što se kuvanjem, iz šećerne trske odstrani sok koji se zove melasa, koja žutom šećeru i daje boju. Šećer se još hemijski prerađuje kako bi bio sasvim beo.

Pogledaj i ove vesti...
1 od 6

Logično bi bilo pomisliti da smo pre uklanjanja melase imali žuti šećer, međutim, nike tako. Žuti šećer se dobija tako što se melasa vraća u izbeljeni šećer. Proizvođači na ovaj način lakše kontrolišu boju i veličinu zrna šećera.

Zato, dilema ne bi trebalo da bude koji je šećer zdraviji, jer skoro su podjednako nezdravi i beli i žuti, razlika je neznatna.

Neki ljudi više vole ukus žutog šećera, on se i zbog boje dodaje u neka jela i kolače, drugi kažu da menja ukus kafi pa radije koriste beli. 

Bez obzira na to koji šećer koristite, budite umereni, to je najzdravija od svih ponuđenih opcija.

Kako da prepoznate da jedete previše šećera?

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.