Da li možete da preterate sa unosom tečnosti?

Većina ljudi unosi znatno manje vode tokom dana od onoga što se preporučuje.

Ipak, postoje i oni koji slepo prate preporuke o hidriranju, unoseći čak i više vode nego što je njihovom organizmu potrebno.

Kako to da znate?

Ovo su situacije u kojima ne treba preterivati sa unošenjem tečnosti, makar to bila i voda:

1. Pre odlaska na spavanje

Jasno je i zbog čega. Veća količina unete tečnosti neposredno pre odlaska u krevet sigurno će negativno uticati na kvalitet vašeg sna i odmora, budeći vas više puta radi odlaska u toalet.

Takođe, bubrezi tokom noći rade sporije, što može dovesti do prekomernog zadržavanja vode i oticanja pojedinih delova tela.

2. Tokom treninga

Jedna od najvećih zabluda jeste da trening treba prekidati radi ispijanja vode.
Uprkos činjenici da ćete ožedneti , posebno ako je napor intenzivan, preporučuje se da vodu popijete tek kada završite treniranje.
Pogledaj i ove vesti...
1 od 80
U suprotnom, može vam se desiti da tokom vežbanja osetite glavobolju, mučninu ili vrtoglavicu, jer se telo prilagođava na novu temperaturu.

 

3. Ako je vaš urin bezbojan
Bleda boja urina najbolji je pokazatelj prekomerne hidratacije, koja je opasna, jer može dovesti do snižavanja nivoa natrijuma u organizmu.
4. Kada njome želite da ublažite vatru nakon konzumiranja izuzetno ljute hrane

Ovo je potpuno kontraproduktivno, jer začini sadrže kapsaicin, koji se može ublažiti  tečnošću poput mleka. Voda, sa druge strane, može samo doprineti proširivanju kapsaicina kroz organizam, i učiniti situaciju lošijom.

Šta se dešava u organizmu kada popijete čašu tople vode?

 

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.