Prevencija gastroenteritisa i trovanja hranom

Gotovo polovina slučajeva gastroenteritisa i trovanja hranom javlja se u kući. Do toga dolazi ako je hrana nedovoljno termički obrađena ili kontaminirana prilikom rukovanja i proizvodnje (loša higijena, pranje kontaminiranom vodom itd.) i nepravilnim skladištenjem hrane, koja se čuva ili predugo ili na neodgovarajućoj temperaturi. Bakterijama, najčešće salmonelom i ešerihijom koli, a ponekad i listerijom, uglavnom je zaraženo živinsko i drugo meso i jaja, a ređe riba i morski plodovi. Da biste izbegli trovanje hranom, morate poštovati određena pravila:

  • Kada kupujete hranu, obavezno proverite poreklo i rok trajanja.
  • Prilikom kupovine u prodavnicama, zamrznutu ili hranu iz frižidera uvek kupujte na kraju. Stavite ih na odgovarajuće mesto čim stignete kući. Nosite hranu u termo-kesama, naročito ako je vruće ili je put od prodavnice do kuće dug.
  • Operite ruke pre kontakta sa hranom i operite voće i povrće pre konzumiranja.
  • Ako su pribor i radna provršina bili u dodiru sa sirovim mesom, operite ih vodom i sapunicom pre nego što ih upotrebite za pripremu druge hrane.
  • Hranu koja se mora držati na hladnom stavite na odgovarajuće mesto u frižideru. Odvojite sirovu i termički obrađenu hranu. Da bi vazduh mogao da cirkuliše, nemojte prepuniti frižider. Temperatura u frižideru treba da bude između 0 i 4 stepena Celzijusa.
  • Hranu koju ste odledili nemojte ponovo zamrzavati.

Pošalji odgovor

Nećemo deliti tvoju email adresu.